מנכ"ל מועצת הדבש: על ממשלת ישראל לשים את ענף החקלאות והפיצויים לדבוראים וכלל החקלאים בראש סדר העדיפויות, בדרך לשיקום המדינה
כנס הקיץ השנתי לדבוראי הצפון, שנערך מדי שנה במשרד החקלאות, באזור העמקים, בתל יוסף, ביוזמת שה"מ-שירותי ההדרכה והמקצוע במשרד החקלאות, בשיתוף מועצת הדבש וארגון מגדלי הדבורים בישראל, התקיים הפעם בצל המלחמה. לכנס הגיעו דבוראים מצפון הארץ וקו העימות המציבים גם בימים אלה כוורות להאבקת (הפריית) גידולים חקלאיים ולאגירת דבש בכל השטחים הפתוחים.
בכנס הושם דגש, על המשך שגרת העבודה הקריטית של הדבוראים תחת אש, דווקא בימים אלה של מלחמת חרבות ברזל, וזאת כדי לאפשר המשך ייצור מזון לתושבי מדינת ישראל. כמו כן, עסקו בכנס בדרכי ההתמודדות עם משבר האקלים ההולך ומתעצם והשפעתו על דבורת הדבש, השפעה שתורמת לתופעת היעלמות הדבורים, ובכך יוצרת איום ממשי לפגיעה בהאבקה המתבצעת על ידי הדבורה. בכנס הוצגו מחקרים המתקיימים למען שימור ענף הדבורים.
אופי רייך, מנכ"ל מועצת הדבש: "השנה נאלצים דבוראי ישראל, כמו שאר החקלאים ברחבי המדינה, להתמודד עם
מציאות מאתגרת בימי המלחמה. דבוראי קו העימות, נאלצו לנטוש חלק מהכוורות המוצבות בשטחי החקלאות שהוכרזו כשטח צבאי סגור. נזק חמור נגרם לשטחי המרעה באזור הגבול הצפוני כתוצאה מהשריפות הרבות שפרצו בגליל ובגולן עקב ירי חיזבאללה. השריפות כילו כוורות רבות ואלפי דונם של מרעה צופני, חורש ומטעי פרי המהווים מקור צוף (מזון) לדבורי הדבש. יש לציין כי ענף המכוורת סובל ממחסור חמור בידיים עובדות עקב נטישה של עובדים זרים, בזמן שרבים מהדבוראים חברים בכיתות הכוננות ביישוביהם, או נקראו למילואים וכך נוצרו פערים", אמר רייך והוסיף: "חשוב לזכור כי המטלה העיקרית, המרכזית והחשובה של דבורת הדבש היא האבקת הצמחים. בכל פעם שנשרפות כוורות, שטחים חקלאיים ושטחי מרעה צופני, נפגע גם ייצור המזון מן הצומח בשטחים החקלאיים שלא נפגעו ישירות מהשרפה ולכן, ממשיכים הדבוראים בעבודה החשובה של הצבת הכוורות להאבקה גם תחת אש, וזאת כדי להגן על ביטחון המזון של תושבי המדינה. על ממשלת ישראל לשים את פיצוי ענפי החקלאות בראש סדר העדיפויות, כדי למנוע קריסה כלכלית של משקים חקלאיים בדרך לשיקום המדינה".
בין המחקרים וההרצאות שהתקיימו בכנס:
ד"ר אהד אפיק מנהל תחום גידול דבורים בשה"מ הציג שיטות חדשות להתמודדות עם תופעת היעלמות הדבורים, וניסוי חדש של הצבת כוורות בפרדסים.
ד"ר נורית אליאש, מכון שמיר, הציגה מחקר בנושא התמודדות יעילה עם מינים פולשים בענף המכוורת באירופה ודרכי המניעה להגעתם ארצה.
שלומי זרחין מדריך מחוזי תחום גידול דבורים בשה"מ סקר את דרכי הטיפול במכוורות בעונת הקיץ החמה.
אבנר גלילי מחברת 'יורן' הציג פיתוח של מתקן חדש לטיפול בחלות דבש.
מנתוני 'מועצת הדבש': בארץ תורמת דבורת הדבש באמצעות האבקת הגידולים לתל"ג החקלאי בישראל כ-3 מיליארד שקלים בשנה. בישראל מאות דבוראים המטפלים בעשרות אלפי כוורות הפזורות באלפי נקודות מרעה צופני ברחבי הארץ כאשר כ-80,000 כוורות מאביקות גידולים חקלאיים של פירות וירקות.