קרדיט צילום: תל חי, מיגל.

זו השנה ה-11 לקיומו של כנס פודטק תל-חי – חדשנות בעולם המזון, אך בשל הלחימה המתמשכת בצפון זו השנה הראשונה שהכנס מתקיים מחוץ לכותלי הקמפוס. הכנס שנערך בשיתוף עם מכון המחקר מיגל ובהשתתפות

שרת המדע, גילה גמליאל, עסק בנושאים בוערים שמעסיקים את עולם המזון ביניהם: ביטחון תזונתי לצד חדשנות, לאן מועדות פניו של הפודטק בישראל, פיתוח ביו-חומרים חדשניים למזון ובריאות, בדרך למזון העתיד ותזונה אישית, האתגרים בבשר מתורבת – פריצות הדרך המגיעות מהצפון ועוד. כמו כן, בכנס נערך מושב שעסק בפודטק כמנוע צמיחה של הצפון – מה קרה לענף שהיה בתנופה אדירה לפני המלחמה  ומה יקרה ביום שאחרי המלחמה.

שרת המדע בירכה על ההחלטה להפוך את המכללה האקדמית תל-חי לאוניברסיטת קריית שמונה והגליל לאחר שתמוזג עם מכון המחקר מיגל המתמחה במחקר יישומי וזוכה לתמיכה כספית ענפה ממשרד החדשנות, מדע וטכנולוגיה: "השילוב של מכון מחקר יישומי מצטיין לצד מוסד אקדמי צומח – הוא מודל שיש ללמוד ממנו ולאמץ במקומות נוספים בישראל. דווקא בתקופה הנוכחית – המהלך מהווה ניצחון של הרוח הישראלית, של הרוח של תושבי הצפון ושל הרוח היזמית שלכן ושלכם. הפיכת מכללת תל- חי לאוניברסיטה תמשוך סטודנטיות וסטודנטים רבים לצפון, תוסיף משרות חדשות, ותזניק את כלכלת האזור. המהלך יעמיק את שיתופי הפעולה עם התעשייה, יגביר את המחקר והפיתוח במגוון תחומים, ויביא את הגליל העליון לקדמת הבמה בתחום החדשנות".

לדברי אופיר בנימין העומד בראש הכנס: "תחום הפודטק תפס תאוצה אדירה בגליל בשנים האחרונות מה שהתחיל באקדמיה, במחקר וביזמות פרטית וסחף את ההנהגה המקומית ומשרדי הממשלה, הפך בחמש השנים האחרונות למנוע הצמיחה המרכזי של הגליל והביא בשורה של קדמה, ידע, טכנולוגיה ופיתוח לחבל ארץ שלם. חודשי המלחמה הארוכים הביאו באופן טבעי למשבר חריף גם בתחום הזה, אבל אנחנו בגליל למודי מלחמות ויודעים שגם אם אנחנו עוברים את אחת התקופות הקשות בחיינו, נחזור לגליל היפה שלנו, נשקם אותו ובתנופה אדירה נקדם מחדש את תחום הפודטק והאגרוטק, ביחד עם כל השותפים שגויסו למשימה החשובה בשנים האחרונות".

פרופ' גדי שוסטר, המנהל המדעי במכון המחקר מיגל, אמר: "כנס זה של תעשיית המזון הינו הסמל להתמקדות של המחקר בתל-חי ומיגל בנושא זה החשוב מאוד לצביון ופיתוח האזור. אל אף שלא שיערנו, כמו כולם, שהמלחמה והפינוי ימשכו זמן כה רב החלטנו שהמחקר יימשך. קבוצות המחקר מתארחות במוסדות בכל רחבי הארץ, ומצליחים באופן מופלא לחקור, לפרסם מאמרים, להגיש הצעות מחקר וללמד את תלמידי המכללה בזום. החוקרים הם גיבורים אנו מייחלים ליום בו נחזור לבתים, למעבדות ולכיתות כאן בצפון אני תקווה כי ממשלת ישראל תרתם להחזרת צומחת כלכלה בגליל ופרויקט הפודטק״.

דורון מרקל המדען הראשי של קק״ל: ״דווקא בימים הקשים הללו מדרום עד צפון הארץ, אנו ממשיכים לתמוך באקדמיה ובפרט בחדשנות במכללת "תל-חי". אנחנו כקק"ל שמחים לקחת חלק בחידושים בתחום הפודטק ובכל מה שקשור בביטחון המזון שלנו. כמדען הראשי של קק״ל אני רואה חשיבות רבה בקידום החדשנות בגליל ככלי לחיבור הסטודנטים הצעירים לאזור וכמנוע צמיחה חשוב לגליל״.

גם השנה ולמרות המלחמה, הציגו הסטודנטים בשנה ג' פיתוחי מוצר חדשניים ומקוריים. בין פיתוחים אלה ניתן למצוא מספר פיתוחים אשר מתבססים על סוגיית הפחת, אשר מעסיקה מאוד את תעשיית המזון בעולם, בשל הצורך בשמירה על הסביבה והבזבוז הגדול של תוצרת חקלאית המושלך לאשפה מידי שנה. בין פיתוחים אלה ניתן למנות: דג טונה טבעוני, ניגירי וקוויאר טבעוניים- המבוססים על פחת סלק וטעמם דומה מאוד לזה של דג הטונה, סוכריות על מקל עשויות אף הן מפחת סלק המבורגר טבעוני מקליפות בננה , מעדן שיבולת שועל  וגרנולה, רוטב קקטוס חריף מתוק ועוד. זו השנה הרביעית שתילתן, המכללה לעיצוב ותקשורת חזותית בחיפה, משתפת פעולה עם הסטודנטים של תל-חי בעיצוב האריזות למוצרי המזון המקוריים שפותחו.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here