החל בציר ענבי קברנה קרבון, מכרם זני גפן יין היברידים, עמידים למחלות, שניטעו ב'חלקת מודל' ניסיונית, של קיבוץ שמיר בעמק החולה, על פני 100 דונם
רוב שטחי החקלאות של משקי הגליל העליון בעמק החולה מיועדים לגידולי גד"ש, הצורכים מים רבים. עקב מחסור וייקור המים לחקלאות, ולאחר חמש שנות הבצורת 2014-2020 וירידה ברווחיות, החליטו בשמיר, בסיוע מו"פ צפון במכון המחקר מיגל, לטעת גידולים רווחיים יותר, שיכולים לעמוד בטמפרטורות הגבוהות בקיץ, בעמק החולה. הוחלט על נטיעת כרם יין ב'חלקת המודל'.
כעת, בשנת הבצורת הנוכחית 2025, בעיית אספקת מים לענף החקלאות בגליל העליון (גידולי גד"ש צורכים 500-650 קו"ב מים לדונם, בעוד שהגפנים ליין צורכים עד 350 קו"ב מים לדונם), אירועי מזג אויר קיצון ולאחר המלחמה שגרמה לנזקים בחקלאות- מברכים על ההחלטה ההיא.
הפרויקט משותף – לקיבוץ שמיר, החברה לפיתוח הגליל, יק"א, משרד החקלאות וביטחון המזון, מו"פ צפון במכון המחקר מיגל, החברה לחקלאות גליל עליון, חב' חישתיל (שתילים בשיטת ריבוי), חב' שטרימינטיקה טכנולוגיות גפן, ותל חי אוניברסיטה בהקמה.
את המחקר מובילות ד"ר מרי דפני-ילין ממו"פ צפון- מיגל וד"ר תרצה זהבי. מדריכת שה"מ במשרד החקלאות. איכות היין נבדקת במעבדתו של ד"ר מאיר שליסל תל חי אוניברסיטה בהקמה.
מטרת המחקר – אקלום זני גפן יין עמידים למחלות, באזור אקלימי שעד היום לא נטעו בו כרמים, הפחתת שימוש בתכשירי הדברה בכרם לטובת איכות הסביבה, ייצור יינות בריאים יותר, הורדת עלות הגידול לחקלאים ומוכנות למשבר האקלים.
בחלקה המסחרית ניטע הזן טמפרניו ולידו הזנים החדשים, ההיברידים, בעלי עמידות לאקלים קיצון ולמחלות הקמחון והכשותית. הזנים ברונר (Bronner), פריור (Prior), קברנה קרבון (Cabernet Carbon) וסוביניר גרי (Souvignier Gris), הובאו מגרמניה (WBI) על ידי מו"פ צפון. 'יקבי כרמל', הבטיחו את רכישת הענבים ומכינים יין בנפרד מכל אחד מהזנים.
ענבי הכרם מיועדים ברובם לייצור 'יין כמותי', Bulk wine בו כמות יבול הענבים הינה העיקר, במטרה לייצר יין עממי, בריא וזול יותר למכירה ברשתות השיווק. זאת בהתאמה למגמה הכלכלית בעולם לחסכון וצמצום הוצאות ייצור וצריכה.
'חלקות המודל' מסמנות את עתיד החקלאות, היזמות והחדשנות בחקלאות ושינוי המגמה החקלאית המסורתית בעמק החולה, במטרה למצוא דרכים להתייעלות והכוונה כלכלית לטובת המגדל, החקלאי והצרכן.
בין הגידולים הנוספים, החסכנים במים וכוח אדם, שזכו לתמיכות משרד החקלאות ב"חלקות המודל": אבוקדו עמיד לקרה, ירקות לשיווק לשוק המקומי וייצוא, גידולי טף וקינואה, בטטות, פרחים לייצוא, חרובים לתעשייה, חבושים, דובדבנים מקדימי יבול בחממות, טיפוח פטריות כמהין במטעי פקאן ואלון, מטעי נשירים והדרים מתועשים-גידול מטעים בבתי צמיחה, שילוב טכנולוגיות של חקלאות מדייקת ועוד.