מו"פ (מחקר ופיתוח) צפון, במכון המחקר מיגל, של החברה לפיתוח הגליל, ושירות ההדרכה והמקצוע (שה"מ) במשרד החקלאות, פתחו את סדרת כנסי החורף המקצועיים בחקלאות לעונת 2024-25, בשיתוף מועצת הצמחים וקק"ל. הכנס הראשון, 'פירות הר' הוקדש לזכרו של החקלאי עומר וינשטיין ז"ל, שנהרג מפגיעת רקטה ב-31 באוקטובר השנה בעת שעבד בקטיף תפוח במטעי מטולה. עומר הותיר אחריו אישה, ד"ר הדס וינשטיין חוקרת במכון המחקר מיגל וארבעה ילדים.
משה וינשטיין אביו של עומר וינשטיין ז"ל וחקלאי ותיק מהמושבה מטולה, שיתף בפתח הכנס מילים לזכר בנו: "עומר נולד במטולה, דור חמישי למייסדי המושבה. מגיל אפס התלווה אליי, אהב ונשם את החקלאות. כשהפך לאבא בעצמו, דאג שילדיו יצטרפו גם הם אלינו בנטיעת עצים ויחושו את האדמה כבר מגיל קטן. עומר היה תלמיד מצטיין, מלימודיו בתיכון ועד בפקולטה לחקלאות ברחובות. תמיד עזר לכולם ואנשים אהבו אותו אהבה ללא גבולות. הוא הותיר אחריו מורשת בכל מקום שהיה".
ניצן סנש, מדריך שה"מ בתחום האבוקדו וחברו של עומר: "עומר גידל כ-11 מינים שונים של פירות במשק עם מורשת של 120 שנה של חקלאות מפוארת. כל גידול ידע לרדת לרזולוציות הכי קטנות ולהביא את תוצאת הגידול הטובה ביותר. הוא ייזכר תמיד כאדם שהשפיע על הסביבה שלו, כחקלאי וכחוקר שהתעניין בכל מה שקשור למים, אדמה וצמח. איש משפחה שהשאיר אחריו זיכרונות יקרים ומורשת שתמשיך לחיות בלבנו".
בכנס התקיימו סדרת הרצאות מקצועיות בחקלאות לטובת קהל המגדלים והחוקרים.
איאד עאמר, סגן מנהל מחוז גליל-גולן במשרד החקלאות וביטחון המזון, הציג תמונת מצב של החקלאות בגבול הצפון לאחר מעל שנה של מלחמה. בקו 0 עד 2 ק"מ מגדר גבול הצפון נפגעו משריפות כתוצאה מירי חיזבאללה מעל 1,500 דונם חקלאות צמחית ועשרות אלפי דונם של שטחי מרעה לבעלי חיים. בנוסף, שטחי גידול רבים הוכרזו כמנועי קטיף מטעמי ביטחון, וכן נפגעו ופונו 42 לולים ורפת חלב. עוד סקר עאמר את התוכניות שגובשו והצעדים שננקטו במשרד לתמיכה בחקלאים ושיקום ענפי החקלאות השונים שניזוקו, בזמן הלחימה ואחריה, כגון הצבת 290 מיגוניות בגליל העליון והמערבי. מחוז גליל-גולן מינה פרויקטור שעוסק בסיוע לחקלאים בהגשת תביעות למס רכוש בתחום הלולים, ופועל כעת למינוי 2 פרויקטורים נוספים לסיוע בתביעות בתחום המטעים והכרמים. עוד פועל המשרד להטמעה של חדשנות וייעול שיטות עבודה וגורמי ייצור ובניית מערך נתונים חקלאיים לטובת מחקר וחקלאות מדייקת, לחיזוק ענפי הצומח, החי וענף הלול, לחיזוק ותמיכה במרכזי מבקרים ותיירות חקלאית, לשיקום קרקע חקלאית שנפגעה מפעילות צה"ל ועוד.
פרופ' אברהם גמליאל ממכון וולקני הציג בכנס מחקר בנושא התמודדות עם דמטופורה, מחלת שורש במטע, ותיאר תוצאות ניסוי אשר התקיים במטעים של עומר וינשטיין ז"ל. בנוסף התקיימו הרצאותיהם של דר' מיכל אקרמן לברט ממו"פ צפון בנושאי אסטרטגיות בגידול דובדבן לקראת חורפים חמים ודילול בקיווי.
ד"ר עומר קראין ממו"פ צפון סיכם חמש שנות מחקר בבחינת עיצובים במטע תפוח כגון 'קיר פירותי' והשפעתם על היבולים ואיכות הפרי. רועי גולן ממו"פ צפון הציג מחקר לפיתוח ממשק דישון והשקיה במטע תפוח צפוף, זאביק פרקש משה"מ הרצה בנושא בחינת נפחי תרסיס ומהירויות נסיעה במטע תפוח הצפוף. ד"ר ליאור גור ממכון שמיר למחקר הציג אמצעים להתמודדות עם עמידות של קימחונות בתפוח, ולילך שיפמן רונן ממכון שמיר למחקר הציגה מחקר בנושא האבקת והפרית קיווי תחת רשת.
המחקרים המוצגים על ידי החוקרים, מתבצעים במימון מועצת הצמחים, משרד החקלאות, קרן קיימת לישראל וגופים נוספים, נועדו להפיץ את הידע המקצועי הנצבר לחקלאים, ולחזק את הקשר חוקר-מדריך-חקלאי. הכנסים הבאים בסדרת כנסי החורף, בארגון שלומי כפיר מנהל פרויקטים במו"פ צפון– כנס ליצ'י ב-31.12, 'פוריות הקרקע' ב-7.1.25, נשירים ב-21.1.25, ירקות קיץ ב-26.1.25, 'כרם' ב-4.2.25, 'אבוקדו' ב-18.2.25, מנגו ב-4.3.25 ו-הדרים ב-18.3.25.
ההשתתפות בכנסים ללא תשלום. פרטים יתעדכנו בדף הפייסבוק של מו"פ צפון: https://www.facebook.com/Mopzafon ובאתר המו"פ.