קרדיט צילום: דוברות מחוז צפון

בצל האתגרים חסרי התקדים שהציבה מלחמת חרבות ברזל, מחוז הצפון התמודד עם פינוי מוסדות חינוך, הקמת מערכות חינוך חלופיות והשיבה ההדרגתית הביתה – כל זאת תחת איום ביטחוני מתמשך. השבוע, התבשרה ד"ר אורנה שמחון,  מנהלת המחוז, כי נבחרה למנהלת מחוז מצטיינת לשנת 2024, הכרה בהובלתה המרשימה את מחוז צפון בתקופה זו. ד"ר שמחון, היא מנהיגה אמיתית, הלפיד שהולך לפני המחנה, השבוע ערכנו עמה ראיון כנה ופתוח, לקראת החג.

פסח מסמל יציאה מעבדות לחירות. האם את מרגישה שהשנה האחרונה, על אף האתגרים הכבירים, היא גם ממסע של שחרור והתחדשות עבורך ועבור מערכת החינוך בצפון?

חג הפסח הוא חג האביב, המסמל פריחה והתחדשות ומסמל גם יציאה מעבדות לחירות. השנה נחגוג את החג באופן אחר ושונה, כש 59 מבנינו ובנותינו נותרו בשבי והם לא יזכו לחגוג עמנו את חג החירות. ב 2/3 חזרו למעלה מ 65% תלמידים ו 86% מהמורים לבתיהם. פתחנו 114 מוסדות חינוך. השיבה הביתה היא אירוע משמח מאוד ומרגש ועמלנו עליו יום וליל. אני שמחה שמרבית מתושבי הצפון יחגגו את חג הפסח בבתיהם. המלאכה לא תמה ואנו פועלים לביצוע תוכנית אסטרטגית לשיבה הביתה – משיבה לצמיחה, בה הגדרנו משימות משמעותיות לאחר חזרת התלמידים אל מוסדות החינוך. התוכנית עוסקת ב – 5 נושאים מרכזיים: מענים רגשיים לחיזוק החוסן של הילדים, הצוותים החינוכיים וההורים, מענים פדגוגיים לצמצום פערים לימודיים, מעניים חברתיים וחינוך בלתי פורמלי, טיפול בילדים ונוער בסיכון, ביקור סדיר. קבענו לעצמנו חזון לפיו לאחר השיבה הביתה מערכת החינוך תהיה מכילה, חדשנית ומשגשגת, המותאמת אישית ומחזקת את זהות התלמידים והצוותים ואת הקשר שלהם לקהילה ומעניקה להם כלים להתמודדות עם האתגרים הנוכחיים והעתידיים. מערכת החינוך העובדת בגישה מערכתית ובשיתופי פעולה משמעותיים תוך מחוייבות של כלל השותפים על מנת לספק מענה הוליסטי לילדים, להורים ולצוותי החינוך.

יש האומרים שבמשבר ניכרת המנהיגות האמיתית, מה היה הרגע הכי מאתגר עבורך כמנהלת וכיצד התמודדת איתו? מהו ההישג שאת הכח גאה בו בתהליך חזרת התלמידים המפונים למוסדות החינוך?

מאז ה – 7/10 מערכת החינוך במחוז התמודדה עם שורה של אתגרים מורכבים מאוד: אתגר השכול, קליטת מפוני הדרום, המלחמה בצפון והאיום הבטחוני המתמשך והשיבה הביתה. תקופה זו היתה רצופה באתגרים ובמשברים. הדבר המאתגר במיוחד עבורי כמנהלת מחוז, היה התמיכה במשפחות, בתלמידים ובצוותים החינוכיים ומתן מענים חינוכיים בכל מקום ומקום בארץ. הקמנו 13 בתי"ס ארעיים בחודש וחצי ופתחנו את שנה"ל תשפ"ה שכל התלמידים משובצים למערכת החינוך וכל זאת תחת אש ובזמן שאני ובני משפחתי התפננו מבתינו. אתגר השיבה הביתה חייב אותנו למאמץ גדול בשל המצב הבטחוני חלק מהרשויות לא עודדו את תושביהם לשוב הביתה ואף עתרו לבתי משפט ואנו היינו צריכים להתמודד עם ההתנגדות הקושי של המשפחות שהתלבטו האם לחזור הביתה או לא וחלקן כלל לא יכול לחזור משום שבתיהם ניזוקו. המחוז היה נחוש להוביל מהלך להכנת מוסדות החינוך בכל הישובים המפונים והוביל יחד עם מנהלת תנופה לצפון החלטות ממשלה לקראת השיבה הביתה העבודה האינטנסיבית תחת אש ולחץ התושבים והרשויות היתה מאתגרת באופן מיוחד והיו רגעים לא מעטים של מפחי נפש, אך בשל הנחישות שלנו והחזון להחזרת התושבים ולהצמחת הצפון מחדש, פעלנו בנחישות, בהתמדה ובאהבה רבה עם חזון ותקווה. השיבה הביתה הוא רגע שיחקק בזכרוני והוא האירוע המרגש בחיי. לראות אלפי תלמידים זורמים בבוקר לבתי הספר ב- 9.3 זו הייתה חוויה עוצמתית. כמות התלמידים החוזרים וכמות המורים החוזרים הפתיעו אותי שכן בתחזית שלנו ציפינו כי רק 50% ו60% מהמורים יחזרו. זה אכן מבחינתי הצלחה בלתי רגילה.

קרדיט צילום: דוברות מחוז צפון

מה למדת על הקהילות השונות במחוז הצפון בעקבות המשבר שלא ידעת קודם?

עם פינוי התפרקו קהילות רבות כל הישובים המפונים ורגע זה היה מאוד מצער וריסק את הקהילות. לאט לאט בנינו יחד הרשויות קהילות לפי אזורי הפינוי. הוספנו בעלי תפקידים במחוז שבנוסף על תפקידיהם בשגרה פקדו את המלונות ואת מקומות הפינוי בכל מקום בארץ. מפינו את התלמידים לפי מקומות הפינוי והקמנו מוסדות חינוך. בנוסף הרשויות והמחוז איתרו ראשי קהילות בכל אחד מאזורי הבינוי והם היו אנשי הקשר בין הרשויות המפונות לבין המחוז לבין התושבים. לאט לאט התחזקו הקהילות איחדנו בתי ספר ובנינו בתי ספר עורפים למקומות מתאימים יותר. תוך כדי איחוד תלמידים על פי בית הספר המקוריים שלהם. דבר שסייע לנו מאוד לשקם את הקהילות ולחזק את תחושת השייכות גם בזמן הפינוי וגם בזמן החזרה הביתה. למדתי על העוצמה של הנהלות ועל חלקם המשמעותי בחינוך החוזק של התושבים בקהילות השונות.

פסח הוא גם חג של חינוך "והגדת לבנך". איזה מסר חינוכי את מקווה שהתלמידים יקחו מהתקופה המאתגרת הזו?

בחג הפסח אנו מצווים לקרוא את ההגדה במסר חינוכי של "הגדת לבנך", והוא החשיבות של העברת זיכרון וזהות מדור לדור הפסוק "הגדת לבנך" מלמד אותנו שזו אחריות שלנו כהורים, כמחנכים וכחברה לספר לילדים את הסיפור שלנו את ההיסטוריה ואת הדרך שבה הגענו לאן שהגענו ואת הערכים שאנו רוצים להנחיל לילדינו. חירות צדק אמונה אחריות ותקווה. המסר שניתן להבין מהפסוק הזה הוא: שהחינוך הוא דרך חיוביות. לא רק בבית הספר אלא בקשר בין דור ההורים לדור הילדים. הזיכרון הקולקטיבי חשוב מאוד, חשוב שנזכור את העבר כדי להבין את ההווה וכדי לבנות עתיד טוב יותר. נוסף הוא מסר הזהות והשייכות שילד יודע את הסיפור עמו הוא מרגיש חלק ממה שהוא גדול ממנו. והמסר האחרון הוא מסר של שאילת השאלות- ההגדה מעודדת ילדים לשאול שאלות והמהות החינוך הוא דיאלוג.

 איך השתנתה תפיסת החינוך שלך בעקבות המשבר? האם יש דברים שאת מתכוונת לשמר ביום שאחרי?

המשבר מאז ה 7/10 חייב אותנו להיות גמישים, לתת מענה 24/7 בתחומים מגוונים, להיות קשובים ואמפתיים, לקצר בירוקרטיות כדי לתת מענים מהירים לשטח. המשבר אפשר לנו לעבוד בשותפויות יותר מאשר בעבר ובעיקר למדנו כי לעם שלנו יש כח אדיר, לתלמידים שלנו יש עוצמה אדירה, הם התנדבו בכל מקום שרק היה אפשר והיו עסוקים בלמידה, בנתינה ובלעשות טוב. למדנו כי המנהלים והצוותים החינוכיים, הם חוד החנית של החברה הישראלית והם הוכילו זאת מאז 7/10 במלא מובן המילה .

חג הפסח מסמל התחדשות והתחלות חדשות, אילו "פריחות את את צופה במערכת החינוך שצמחו מתוך המשבר?

חג פסח מסמל התחדשות ופריחה. הצבנו לעצמנו בחזון שלנו  כי מערכת החינוך בצפון תהיה מצוינת ואיכותית ושתהווה מקור משיכה לתושבים ואנשי החינוך הבוחרים להשתקע בצפון. מערכת חינוך המתקדמת והמובילה מצויינות יזמות וחדשנות. אני מאמינה כי בסיוע הרשויות ונוכל להצעיד את המערכת החינוך בצפון כך שתהיה טובה יותר ומשגשגת יותר ואף מובילה. במחוז יש הון אנושי מופלא וביחד נוביל מהלכים פורצי דרך שיביאו לשגשוג מערכת החינוך בצפון. אנו מובילים יחד עם הרשויות ועם מנהלת התנופה תכנים רב שנתיים בהיקף של כ- 6 מיליארד שקלים בהם נוביל מהלכים פורצי דרך בתחום החדשנות והיזמות.

מה את מאחלת לצוותי החינוך, לתלמידים ולהורים במחוז הצפון?

אני מאחלת לצוותי החינוך, לתלמידים ולהורים בתקופת חופשת חג הפסח חג שמח ומואר. למורים אני מאחלת רגעים של מנוחה, התחדשנות ונחת בחיק המשפחה. לתלמידים, הנאה בזמן החופשה מאחלת להם שיחלמו ויגשימו והעיקר שישמחו וייהנו בחיק המשפחה. להורים אני מאחלת שתזכו לחג של ביחד עם המשפחה המצומצמת והמורחבת חג של שיח משמעותי עם הילדים ובעיקר חג שיש בו הרבה חום ואהבה. אני מאחלת לכל משפחות החטופים שכל יקריהם ישובו במהרה הביתה.

מה לגבי אורנה שמחון האדם הפרטי ולא מנהלת המחוז? האם תקחי לעצמך קצת זמן לנוח בחג?

היות ומאז ה7.10 לא יצאנו ליום אחד של חופש אני אחגוג את החג עם בני משפחתי אנוח, אחדש כוחות אהיה בשביל בעלי הילדים והנכדים שלצערי במשך תקופה ארוכה לא ראו כמעט בבית. בעת קריאת ההגדה כולנו שרים את השיר "דיינו" כששרים את השיר הזה זו הזדמנות לעצור ולהגיד תודה על כל שלב והישג.

שלב שבו אני אסירת תודה לצוותים החינוכיים שהיו מקור החוסן והעוגן לתלמידינו בתקופה מאתגרת מאוד. אני אסירת תודה לאלפי תלמידים שהגיעו אל מוסדות החינוך למרות המצב הביטחוני הקשה למדו והתנדבו בקהילה. אני אסירת תודה למועצת התלמידים המחוזית שהנהיגה את מועצת התלמידים המחוזית בעוצמה שאין שני לה בתקופת משברית ומתוחה. אני אסירת תודה לעובדי המחוז שעמלו 24/7 למען השגת יעדי המחוז והפעלת מערכת החינוך בתקופה הקשה בתולדות מדינת ישראל. אני אסירת תודה לחיילי צהל שעמדו על משמרתם ואלו שנפלו כדי שאנחנו נחיה בארץ הזו. אני אסירת תודה למשפחתי היקרה שנתנה לי את רוח גבה להנהיג את המחוז בתקופה מאתגרת. אני אסירת תודה לראשי רשויות המחוז על הסולידריות והעבודה המשותפת ובעיקר אסירת תודה לתושבי הצפון על עמידתם האיתנה ועל היותם גיבורי האומה הזו.

קרדיט צילום: דוברות מחוז צפון

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here