קרדיט: הוצאת מנדלה מוכר ספרית ברשת

מאת עוז הרשלר

 

היה זה בוקר ה־21 בנובמבר 1985. בוושינגטון, בירת ארצות הברית, שרר מזג אוויר נעים של 17 מעלות. השגרירות הישראלית בעיר הייתה עמוסה בשגרת עבודה אין־סופית, והעובדים לא היו מודעים לדרמה הנרקמת מאחורי גבם. השגרירות הייתה פעילה אך השגריר מאיר רוזן נעדר מן המתחם. סגנו, אליקים רובינשטיין, לימים סגן נשיאת בית המשפט העליון, הגיע לשגרירות לקראת פגישה עם השר משה ארנס וליוויו בפגישות בגבעת הקפיטול. הנספח הצבאי טרם הגיע, וכמוהו נציג שלוחת המוסד המחזיק משרד בשגרירות.

 

אליקים רובנישטיין הזדהה בפני מאבטח השב"כ והתכונן לרדת לחניון התת־קרקעי של השגרירות שאליו מותרת הכניסה למכוניות הסגל הדיפלומטי בלבד, כשלפתע התפרצה מכונית מוסטנג אדומה לחניון טרם ירידת השער החשמלי. ברכב ישבו גבר, אישה, חתול וכמה מזוודות.

 

בשעה שהמאבטח מתעשת ומזעיק את קב"ט השגרירות לצורך בידוק הרכב ותחקור האירוע, ובעוד הקב"ט פונה במברק בהול לקבלת הנחיות מראש אגף הביטחון במשרד החוץ בנוגע לרכב ויושביו, הולכת ומתפתחת אחת מפרשות הריגול האומללות וההזויות של מדינת ישראל, פרשה המשליכה לא רק אישית על כל אחד מהמעורבים בה, בנוגע ליכולתם לשרת בתפקידי מפתח מסווגים בכוחות הביטחון ובממשל האמריקני, אלא גם על יחסי החוץ של ישראל עם ארצות הברית ועל הגדולה בקהילות ישראל בגולה שלא התאוששה מהמשבר ומהשלכותיו הנרחבות. הפרשה חזרה והציפה את סוגיית נאמנותם של יהודי ארצות הברית, אשר לא הועמדה במבחן מאז פרשת בני הזוג יוליוס ואתל רוזנברג שהוצאו להורג ב־1953 באשמת ריגול לטובת ברית המועצות.

 

הפעלת מרגל יהודי אזרח אמריקני בארצות הברית אינה דבר של מה בכך, וההסכמים בין המוסד לסי־איי־אי קבעו שזו לא תתאפשר ולא תתקיים על אדמת ארצות הברית, אלא בתיאום מלא בין הארגונים. במקרה של פולארד, לא השגריר, לא סגנו, לא הנספח הצבאי ולא המוסד ידעו על כך. הדבר התנהל מאחורי גבם ובלא ידיעתם, כגחמה פרטית וממודרת של רפי איתן שעמד בראש הלשכה לקשרי מדע. בסוד העניינים, וכפי שהתברר בהמשך גם לא במלואם, היו רק שר הביטחון וראש הממשלה.

 

הספר שלפניכם מספר את הסיפור מתוך ראייה היסטורית ופרשנות מודיעינית. הוא אינו מציג עמדה או השקפה פוליטית, אלא מנסה להתמודד עם הנסיבות להפעלתו, עם מניעיו, עם הטרגדיה האישית והקולקטיבית שהסיפור יצר ועם הפגיעה ביחסי החוץ ובשיתוף הפעולה המודיעיני בין שתי המדינות. בעיקר מבקש הספר לחשוף ולהצביע על שורת מחדלים שהפכו עבודת מודיעין טהורה לאידאל של משחקי כוח, תככנות, ופוליטיקה ארגונית בידי מחפשי שררה ושיכורי הצלחה, שממנה הנפשות הפועלות לא החלימו עד עצם היום הזה.

 

העבודה היא פרי מחקר והצלבה של עשרות מחקרים, מאמרים וכתבות. כולם ממקורות גלויים, ולפיכך לא נדרש אישור הצנזורה. אולם גודש החומרים הצריך בדיקה יסודית של אמיתות, שכן כטיבן של פרשות מסעירות, לא פעם החומרים כללו השערות, המצאות ושמועות חסרות בסיס.

 

תפקידו של הספר והמחקר שלפניכם הוא להציג את הסיפור ולאפשר לקוראיו לשפוט בעצמם היכן טעינו ומדוע אמריקה לא סולחת לנו עד היום. הספר מבוסס על מאות מקורות מידע "גלויים" שהתפרסמו בישראל, בארצות הברית ובעולם: ספרים, כתבות, ראיונות, פרשנויות, ניירות עמדה ודוחות שהותרו לפרסום. למרות היותי איש מערכת הביטחון לשעבר לא פניתי לאפיק בקשת היתרים לשימוש במקורות חסויים מתוך ידיעה כי המאבק בצנזורה יפגע בספר או יגרור זמן רב מדי את הוצאתו לאור.

 

על המחבר:

בעל תואר ראשון במדע המדינה, תואר שני במנהל עסקים ובוגר תואר שני נוסף במסגרת  תוכנית "רודרמן" באוניברסיטת חיפה בחקר יהדות ארצות הברית. גמלאי מערכת הבטחון שעסק במשך שנים בתפקידי שטח, דסק, כוח אדם, וניהול, בוגר תוכנית "הטובים לחינוך" המשמש מורה לאזרחות מטעמים ערכיים שמטרתם עיצוב דור המחר של אזרחי ישראל, עסק בשליחויות קצרות לקהילות יהודיות בארצות הברית מטעם הסוכנות היהודית, ובפעילות התנדבותית בעמותות קידום נוער בישראל. מחבר הספר פולארד-אסיר ציון או מרגל שלומיאל, חוקר לדוקטורט סוגית הנאמנות הכפולה של יהודי ארצות הברית.

הספר זמין באתר "עברית", בקרוב בחנויות הספרים, ובמחיר יחודי לתושבי האזור  אצל המחבר באמצעות אפליקציית "ביט " בהודעה למספר 052-6224546.

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here