רישום פלילי מהווה מכשול בקבלה למשרות שונות. רישום פלילי עלול גם למנוע קבלת אישור לרישיון נשק, ולפעמים הוא מכשיל קבלת דרכון זר. בהתאם כדאי לנסות למחוק אותו, כשהנסיבות מאפשרות זאת. הרבה אנשים מדברים על מחיקת רישום פלילי אחרי 7 שנים, אבל כדאי לדעת שפרק הזמן משתנה בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל עבירה. בכתבה זו תמצאו מידע רלוונטי מפורט שיעזור לכם להבין מתי ואיך נמחק הרישום הפלילי.
תקופת ההתיישנות
אחרי שאדם מורשע בביצוע עבירה, התיק נכנס באופן אוטומטי למרשם הפלילי. באותו רגע מתחיל פרק זמן שמוגדר כ"תקופת ההתיישנות". משך התקופה משתנה בהתאם לסוג העבירה ולעונש:
כשלא נקבע עונש מאסר: כשלאדם אין רישום פלילי נוסף, ומדובר בעבירה על פקודת הסמים המסוכנים, עבירת אלימות או עבירת מין, תקופת ההתיישנות היא 5 שנים. בהיעדר רישום פלילי נוסף, וכשמדובר על עבירות בתחומים אחרים כמו למשל עבירות תעבורה, תקופת ההתיישנות היא 4 שנים. כשיש עוד רישום פלילי, תקופת ההתיישנות תהיה 7 שנים.
כשנקבע עונש מאסר: אם המאסר הוא ל-5 שנים ומעלה, תקופת ההתיישנות היא משך המאסר ועוד 10 שנים. על עונש מאסר קצר יותר גם תקופת ההתיישנות קצרה יותר: משך המאסר ועוד 7 שנים.
תקופת המחיקה
לאחר שמסתיימת תקופת ההתיישנות, מתחילה תקופת המחיקה. המשמעות היא שהרישום חשוף לפחות גורמים, אם כי הוא לא נמחק אלא אם כן תבצעו פעולה אקטיבית בעזרת עורך דין.
תקופת המחיקה נעה בין 4 שנים ל-10 שנים. אם למשל הוטל עונש מאסר של 5 שנים או פחות, תקופת המחיקה היא 7 שנים, ובמצב כזה מחיקת רישום פלילי אחרי 7 שנים מתבצעת באופן אוטומטי, אבל כדאי כמובן לנסות להקדים זאת אם הדבר אפשרי.
פנייה מנומקת לנשיא המדינה
הגורם המוסמך לאשר מחיקה של רישום פלילי הוא נשיא המדינה. לכן המנגנון המשפטי הוא הגשת בקשת חנינה, כמובן מנומקת היטב. נשיא המדינה מן הסתם לא מחליט בעצמו אלא מתייעץ עם גורמי המקצוע, ולכן חשוב להיעזר בעורך דין עם ניסיון ספציפי נרחב – בדיוק כפי שרק עורך דין עבירות אלימות מומחה יכול לסייע למי שחשוד או מואשם בביצוע עבירה כמו תקיפה חמורה. עו"ד אביעד רייפר הוא עורך דין פלילי ותיק ואחראי, שמסייע גם במחיקת רישומים פליליים ומשטרתיים.