בכל יום מתבצעים ברחבי הארץ ניתוחים רבים, חלקם הכרחיים ואחרים מתוך בחירה של המנותח או המנותחת (ובפרט ניתוחים אסתטיים). הרוב המוחלט של הפרוצדורות הכירורגיות מסתיימות בהצלחה, ומאפשרות בריאות טובה יותר. למרבה הצער יש גם ניתוחים שעקב רשלנות רפואית גורמים לנזק חמור, ובכתבה זו תמצאו פירוט לגבי רוב המקרים הנפוצים של רשלנות רפואית בניתוח.
ביצוע רשלני של פעולה במהלך הניתוח
מצב נפוץ אחד של רשלנות רפואית בניתוחים הוא ביצוע כושל של פעולה תוך כדי ההליך הכירורגי. מצב דומה הוא בחירה שגויה של הטכניקה שבה מתבצע ניתוח. חשוב להדגיש שיש מקרים שבהם ניתוח נכשל שלא בגלל רשלנות. המבחן הרלוונטי לקיומה של רשלנות הוא "מבחן הרופא הסביר": אם כל רופא סביר היה מבצע את הניתוח באופן שונה, זוהי רשלנות.
השארת חפץ בגוף של המנותח
עוד מקרה של רשלנות רפואית בניתוח שעלול לגרום לנזק חמור הוא השארת חפץ בגוף של המנותח או המנותחת. למשל, ספוג, או מכשיר ששימש לפרוצדורה הרפואית וכו'. במקרה כזה הוכחת הרשלנות "יחסית קלה", והדגש העיקרי בכתב התביעה הוא הוכחת הזיקה בין כל הפגיעות מהן סובל האדם לעובדת השארת אותו חפץ זר בגוף.
היעדר הסכמה מדעת
סיטואציה מורכבת יותר היא כשהמנותח או המנותחת לא קיבלו הסברים מפורטים לגבי ההליך, הסיכונים הכרוכים בו ותופעות הלוואי האפשריות. הסיבה לכך היא שכל ניתוח מחייב קבלת הסכמה של האדם (אלא אם כן מדובר בהליך חירום להצלת חיים). אם לאדם לא היה את כל המידע הנחוץ, להסכמה שלו אין ערך אמיתי, ולכן ניתן לתבוע את הרופא (או ליתר דיוק את חברת הביטוח).
גם מצבים שבהם הרשלנות התרחשה אחרי הניתוח, במהלך האשפוז – למשל אי התייחסות לממצאי בדיקות או מוניטור – חשוב לפנות לעורך דין עם ניסיון בתחום. זהו דגש חשוב, בדיוק כפי שלמשל רק בעזרת עורך דין תאונות אופנוע קשות לא גורמות כך לפגיעה כלכלית בזכות הפיצוי המלא, כך גם אחרי רשלנות רפואית במהלך ניתוח, תביעת נזיקין מחייבת בקיאות מעמיקה. תפקיד נוסף של עורך הדין הוא לגייס חוות דעת של מומחים שיוכיחו את הטיעונים בכתב התביעה. במשרד עו"ד זלצר טיפלו בהצלחה במקרים רבים של רשלנות רפואית, לרבות בניתוחים.