בגליל וגולן נערכים לסופת 'קורל'

בגליל וגולן נערכים לסופת 'קורל'
כוורות להאבקה במטעי השקד 19.2.25 - צילום, מו''פ צפון-מיגל

החקלאים והתיירנים בעין זיוון בגולן ובהרי הגליל מרוצים מהטמפרטורות הנמוכות ומנות הקור הצפויות המועילות למטעי הפרי הנשירים ולהשבחת ענבי כרמי היין אך מגדלי הפירות הסובטרופיים בגליל ובעמקים ומגדלי הפלפל בערבה התיכונה חוששים מהטמפרטורות הנמוכות והקרה

 על פי תחזית מזג האוויר, סופת 'קורל' צפויה להביא עימה טמפרטורות נמוכות ואולי גם שלג בגבהים, מגדלי הפירות הנשירים (תפוח, אגס, שזיף, דובדבן וכד') מברכים על מנות הקור הצפויות, אך החקלאים המגדלים פירות סובטרופיים וירקות, חוששים מנזקי קרה.

במקביל, בעלי חדרי האירוח וכפרי הנופש בצפון הגולן שהיו סגורים לאורך המלחמה, מדווחים על עלייה חדה בביקוש ונערכים מבעוד מועד לקבלת האורחים והמטיילים הרבים הצפויים להגיע וליהנות מהחורף בשיא עוצמתו.

 עופר חיות מנכ"ל תיירות עין זיוון, הממוקם 961 מטר מעל פני הים מברך על התחזית הצפויה: "עם פרסום התחזית לקור, מזג אוויר סוער ואפילו שלג, נרשמה עלייה חדה בביקוש מצד נופשים רבים המעוניינים להגיע לחופשה לגולן סוער ומושלג. בתיירות עין זיוון נערכנו לקליטת המבקרים שייהנו מהשלג, מול נופי כרמי היין ומטעי הפרי. אנשי הקולינריה במתחם התיירות נערכו עם מטעמים חורפיים וחמים, בפודטראק, בחומוסייה, במסעדת יקב בהט, ביקב פלטר, כמובן עם יין משובח וגבינות, קוקטיילים ומשקאות חמים, וכך גם באטרקציות התיירותיות", אומר חיות ומוסיף, "אנו מקווים, כי מזג האוויר האירופאי החורפי והשלג אכן יגיעו, והמשקעים הצפויים יביאו לזרימות במפלי ונחלי הגולן. הקור והשלג ייטיבו עם מטעי הפרי וכרמי היין, שישביחו את איכות הפירות בקטיף הקיץ, ובעיקר שמחים לשוב ולארח לאחר שהיינו סגורים כל תקופת המלחמה ומתפללים לעונת אירוח שקטה".

עופר חיות, מנהל תיירות עין זיוון – צילום תיירות עין זיוון

מגדלי האבוקדו הנמצאים כעת בקטיף, פחות מרוצים מהקרה. אמיר בכר, מנכ"ל 'אבוקדו גל', של 'החברה לפיתוח הגליל' אומר כי "למרות שנראה כרגע כי לא צפוי נזק ישיר לגידולי האבוקדו, נוכל לאמוד את הנזקים רק מספר ימים לאחר הקרה הצפויה בימי תחילת השבוע, רק אז תראה השפעת הקרה על הפרי. כבר ביום שישי הקרוב הטמפרטורות צפויות לרדת ואנו בהחלט נערכים לכיסוי המטעים ברשתות נגד הקרה, למרות שלא אפשרי לכסות את כלל השטחים" אומר בכר.

ראובן דור, חוקר סובטרופיים ומנהל קשרי חוץ במו"פ צפון-מיגל: "על פי תחזיות מזג האוויר, הטמפרטורות יחלו לרדת בסוף השבוע, ובלילה בין יום שלישי (25.2) לרביעי, וייתכן גם בלילה שאחריו, עלול להתרחש אירוע קרה משולבת, המסוכן לגידולי החקלאות. כאשר מתקיים שילוב של 'קרה קרינתית' שיורדת נמוך מהאטמוספירה ופוגעת בקרקע, עם 'קרה מוסעת' על ידי הנחלים, המגיעה למקומות הנמוכים ביותר, כמו עמק החולה ועמק הבטיחה, ופוגעת במטעי הפרי העוטפים את הגדות. טמפ' של 1 או 2 מעלות צלזיוס מתחת לאפס, עלולות לסכן מטעי פרי, בפרט גידולים סובטרופיים כמו אבוקדו, בננה, ליצ'י ומנגו הרגישים יותר לקור. החקלאים יעשו שימוש באמצעי הגנה כמו המטרת מים מעל נוף המטע, המופעלת בדרך כלל כשהטמפ' יורדת ל-2 מעלות, שיטת ההמטרה עשויה להעלות את הטמפ' בשטח במספר מעלות. כמו כן שימוש בכיסויי רשתות, אולם שני אמצעים אלה אינם מבטיחים הגנה מוחלטת על הגידולים", אומר דור ומוסיף, "אירוע הקרה המשמעותי האחרון התרחש בשנת 2016, ופגע קשות בשטחי גידול אבוקדו בגליל המערבי, כאשר הנזק בלילה אחד בלבד נאמד בכ-40 מיליון שקלים. אנו עוקבים אחר התחזיות בשיתוף משרד החקלאות, בתקווה שתהיינה עננות וזרימת רוח שימתנו את נזקי הקור, אך על החקלאים להיערך בהתאם לכל תרחיש".

ראובן דור, חוקר סובטרופיים ומנהל קשרי חוץ במו"פ צפון – צילום תקשורות

קפטן מנחם לב מקיבוץ עין גב ממש לא מתרגש מהסערה שבפתח, מתכוון להמשיך בשגרת הדייג ולצאת בספינת הדייג עם צוותו, אל עומק הכנרת ככל שמזג האוויר יאפשר: "מזג אוויר קר לא מפריע לתפוס דגים ולנו הדייגים לא מפריעים גשם וקור, כל עוד אין רוח חזקה יוצאים לדוג. רק במצב של רוח בעוצמה של מעל 20 קמ"ש, יקשה עלינו לעבוד. בכל מקרה תמיד מתארגנים לקראת סערה, קושרים עוד חבל למזח ועוקבים אחר מצב הכנרת אם סוערת מדי. אנחנו מיומנים, רגילים לראות את הברומטר של הכנרת ויודעים כיצד ומהיכן משבי הרוח מגיעים, ומתי סערה מתקרבת. אלו אינן רוחות מזרחיות, אלא רוח שמביאה איתה גשם וברכה".

אריק טל מנהל יחידת הפיקוח והאכיפה באיגוד ערים כינרת אומר כי, לקראת סוף השבוע הקר ותחילת שבוע סוער, ניתנה הנחיה למנהלי החופים והצוותים, לעבור בין השוהים בחופי האיגוד, בקמפינג, ולוודא כי הם מודעים לצפי מזג האויר, וכי יש להם אמצעי חימום ומזון.

אריק טל מנהל יחידת הפיקוח והאכיפה באיגוד ערים כינרת – צילום איגוד ערים כינרת

ירון בלחסן, מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל: "טמפרטורות נמוכות ומנות קור בכמות גבוהה, בדרך כלל מועילות וטובות לעצי הנשירים שאוהבים קור, אך היעילות תלויה בעיתוי בו מגיעות מנות הקור ובאיזה שלב נמצאים המטעים. כיום חלק מהמטעים נמצאים בשלב חנטה ופריחה (נקטרינה, אפרסק, משמש) וחלקם בשלב שלפני התעוררות ופריחה בשלב מאוחר יותר (תפוח, אגס ועוד). כאשר העץ עדיין 'רדום' יש יתרון בצבירת שעות קור, לעומת בעצים אשר כבר פורחים ונמצאים לפני שלב החנטה, הם עלולים להיפגע מהקרה. לכן אנו עוקבים בדריכות אחר סופת 'קורל' ומקווים כי המטעים הפורחים לא יפגעו. בנוסף, אנו ציפייה למשקעים שיטיבו עם משק המים לאבטחת השקייה סדירה לאורך השנה", אומר בלחסן.

ירון בלחסן מנכל ארגון מגדלי הפירות- צילום ארגון מגדלי הפירות בישראל

אופי רייך, מנכ"ל המועצה להאבקה ודבש אומר כי הדבוראים נערכו לסופת 'קורל' ולשלג שאולי יגיע לפסגות הגבוהות בגליל, בגולן ובירושלים, הידקו את גגות הכוורות וחיזקו אותן לנקודות ההצבה. "השלג הצפוי, מנות הקור והמשקעים, צפויים להיטיב עם הטבע ובעיקר יבטיחו את פריחות האביב והקיץ שיביאו שפע ימי אגירה וכמויות איכותיות של דבש".
עופר גור, יו"ר הוועדה החקלאית בערבה התיכונה: "נזקי קרה ניתן לבחון כמה ימים אחרי האירוע. בעיקר בגידולי הפלפלים הרגישים. נכון לעכשיו ישנו צפי לקרה בחממות ושטחי החקלאות בעיקר באזור מושב פארן, ואנו נערכים לכך בהתאם. שיא תקופת החקלאות שלנו בערבה הוא בחורף, כאשר אין בארצות הקור מספיק תוצרת חקלאית טרייה, זהו היתרון היחסי שלנו בשווקי העולם, ולכן אני מקווה כי לא יהיו נזקים מיותרים. אנו נמצאים היום בתהליך בדיקה של המצב מול החקלאים".

הווטרינר ד"ר גיל שביט מיסוד המעלה: "חתולים וכלבים, כמו יתר בעלי דם חם, חייבים לשמור על טמפרטורת גוף קבועה על מנת להתקיים. לקראת הסופה הצפויה והקור שכבר שורר בחוץ, יורדת גם טמפרטורת הגוף וקיים חשש להיפותרמיה, כאשר גורים ובעלי חיים מבוגרים וחולים רגישים יותר לקור. עוד בקבוצת הסיכון לקור וגשם: כלבים הקשורים שעות רבות בחוץ, ואינם מוגנים מגשם, וכלבים קטנים בעלי שיער קצר. ככל שנרבה  לדאוג לחיות המחמד שלנו בתוך בית חם ומוגן, כן ייטב. בנוסף, בקור, צריכת האנרגיה של הכלב עולה, (עליה באנרגיה הדרושה לחימום הגוף), לכן גם צריכת המזון עולה. לא לשכוח לספק לבעלי החיים מים טריים גם בחורף", אומר ד"ר שביט.

הוטרינר ד"ר גיל שביט והאסיסטנטית נועה ממן – צילום אלבום פרטי
בואו לקרוא מגוון כתבות מעניינות
שרת המדע החדשנות והטכנולוגיה, חה"כ גילה גמליאל ברכה את מצטייני המכללה הטכנולוגית נוף הגליל: "אתם דור העתיד של ההנדסאים, קטר הצמיחה של התעשייה הישראלית, גאה לברך כל אחת וכל אחד מכם."
39 סטודנטיות וסטודנטים מכלל מגמות ההנדסאים במכללה הטכנולוגית נוף הגליל...
מדרשת תכלית-המייסדות שלומי יצאה לדרך: למעלה מ-50 בנות מכל רחבי הארץ פתחו את שנת הלימודים הראשונה במדרשה החדשה בשלומי
מדרשת תכלית-המייסדות שלומי יצאה לדרך עם פתיחת שנת הלימודים הראשונה...
ביקור השר זאב אלקין בכפר ורדים: שותפות משמעותית לחיזוק תושבי הגליל
אתמול, 25.8, הגיע השר במשרד האוצר האחראי על שיקום הצפון...
בנק הפועלים ממשיך לסייע בשיקום הצפון ו-"הלב הפועם" של קריית שמונה חוזר לחיים
בנק הפועלים תרם מעל חצי מיליון ₪ להפעלת מיזם קהילתי...
חיזוק הצפון ובקעת הירדן: מתנדבים, רחפנים ושיתוף פעולה להגנת הגבול ולחילוץ
בצל האיומים בצפון ובגבול המזרחי: יוזמה חדשה מחזקת את מערכי...
לזכר ארבעה לוחמים שנפלו במלחמת חרבות ברזל: משרד הרווחה פותח מכינה קדם צבאית חדשה בצפון הארץ
משרד הרווחה ומרכז מעשה פותחים את מכינת "הארבעה"- מכינה קדם-צבאית...
איגוד ערים כינרת אירח את המטה הארצי ברשות לביטחון קהילתי לישיבה מקצועית
הרשות לביטחון קהילתי: נמשיך בשיתוף פעולה עם איגוד ערים כינרת...
אמית עכו - מצטיין משרד החינוך
בית החינוך אמית עכו נבחר על ידי משרד החינוך לבית...
הישג לתיכון החברתי "אדם חברה וטבע" בכרמיאל: זכה בדרגת ההצטיינות הגבוהה ביותר של משרד החינוך
התיכון החברתי "אדם חברה וטבע" בכרמיאל, מרשת דרור בתי חינוך,...
אלקטרה אפיקים: עדכון על שיפורים ושינויים במסלולי התחבורה הציבורית בבקעת הירדן: החל מיום ראשון, 30.08.2026
חברת אלקטרה אפיקים, בשיתוף משרד התחבורה והרשות הארצית לתחבורה ציבורית,...
דילוג לתוכן