טקס פרסי יד ושם התקיים אמש (ד') באולם ספרא ביד ושם בירושלים. בטקס הוענקו פרסים בארבע קטגוריות שעוסקות בקידום הוראת השואה בבתי הספר. הפרסים מהקרן ע"ש חונו ובלימה ניימן ז"ל הוענקו לשלוש יוזמות חינוכיות בהוראת השואה, שהחלה בהאקתון החינוכי של יד ושם, שהתקיים בדצמבר אשתקד, והבשילה לכדי תכנית חינוכית.
קרדיט צילום: גלעד ארצי
אחת היוזמות המרגשות והבולטות שייכת לקבוצת מורות מתיכון יוצר לבנות עתיד ג'וליס, של רשת החינוך עתיד, הנקראת "אומנות כגשר בין אדם לאדם". בבית הספר לומדות בנות עדות שונות: דרוזית, מוסלמית ונוצרית.
המיזם שלהן כולל חבירה לתיכון יוצר עתיד כרמיאל, בו לומדים תלמידים יהודים, כאשר בשיעורים המשותפים למדו על אמנים שפעלו בתקופת השואה, בדגש על הצייר פליקס נוסבאום והציירת שרלוטה סלומון. יצירותיהם הנוגעות ללב שימשו השראה לתלמידים ליצור תוצרים אמנותיים משלהם, המבטאים את רגשותיהם, תובנותיהם והבנתם את הנושא.
"אנו רוצים בעצם לאחד מטרות: להדגיש את הרב תרבויות באמנות ולהמשיך לתחומים של כבוד הדדי, קבלת האחר וסובלנות לטובת קירוב לבבות ודו קיום באמצעות זיכרון השואה", ציינה זומרוד אבו עסלה, אחת המורות מתיכון יוצר לבנות עתיד ג'וליס. יחד איתה פעלו בנושא המורות בהיה מולא, פאדיה סלאמה וסומיה עבאס.
קרדיט צילום: גלעד ארצי
לדבריה, בחברה הערבית פחות חשופים לנושא השואה וזו הסיבה שגרמה לצוות המורות להירשם להאקתון. "בנות מעטות בלבד נחשפות לנושא, בעיקר סביב נסיעה לפולין, אז היה לנו חשוב מאוד להגיע לכאן ולפתח יוזמה שתסייע לנו ללמד את הנושא באופן בלתי שגרתי ובאופן שיגע בכולן".
את התלמידים ליוו לאורך התהליך האומנותי האומניות סינאל קטיש ונור עטאללה, כאשר התוצרים – ציורים ופסלים בהשראת השואה – הוצגו לרגל הטקס ביד ושם.
מנהלת תיכון יוצר עתיד לבנות ג'וליס, שאדיה נבואני: "התוכנית החינוכית שפיתחנו מדגישה את ייחודו של תיכון יוצר עתיד בנות ג'וליס, המשלב אוכלוסייה רב תרבותית המקדמת ערכים של סובלנות, כיבוד האחר ושותפות בבניית עתיד משותף בחברת מופת. בפרויקט זה מימשנו את הערכים הללו הלכה למעשה וכך קיימנו תהליך פדגוגי משמעותי. זוהי בעיניי שליחות חינוכית מהמעלה הראשונה, ואני רואה בהשתתפות בו כבוד גדול, מקור לגאווה והשראה להמשך עשייה משמעותית. היוזמה הייחודית, בחסות יד ושם, להנצחת זכרם של שני אומנים שנספו בשואה, חיבר בין תלמידות ממגזרים שונים בתהליך יצירה משותף, במסגרתו הביעו המשתתפות את סיפור חייהם של האומנים דרך פרשנות אומנותית אישית ומרגשת. התוצאה הייתה גשר תרבותי וערכי בין עבר להווה, בין זיכרון אישי לתודעה קולקטיבית. החוויה הזו תישאר אייתנו לאורך זמן – כאדם, כתלמידים, וכיוצרות".
זה המקום לציין כי תעודת הערכה הוענקה גם למכללה על תיכונית עתיד גליל מערבי, גם היא של רשת החינוך עתיד, על יוזמה חינוכית מרשימה שהוצגה בהאקתון, אשר במרכזה הקמת אתר דיגיטלי בנושא השואה בשפה הערבית. האתר יבנה בדגש על ערכים הומניים כמו: סבלנות, סובלנות, קדושת חיי אדם, אמפתיה וקבלת השונה, בשאיפה לדו קיום אמיתי בין העמים.
קרדיט צילום: גלעד ארצי