מכונות מילוי חדישה וממוחשבת בבית האריזה אבוקדו גל בקריית שמונה. קרדיט צילום: אבוקדו גל

עם פתיחת עונת קטיף האבוקדו 2025-26 בישראל, הצפויה להניב יבול ארצי של כ-220 אלף טון בדומה ליבול אשתקד, השתתפו מנהלי חברות שיווק ומגדלי אבוקדו בגליל העליון, בכנס מקצועי ביוזמת מפעל 'אבוקדו גל' של 'החברה לפיתוח הגליל'.

מיון אבוקדו בבית האריזה 'אבוקדו-גל' בקריית שמונה. קרדיט צילום: אבוקדו גל

אמיר בכר מנכ"ל 'אבוקדו-גל', סקר את ענף האבוקדו במטעי הגליל העליון, הצפויים להניב בעונה הקרובה כ-16,000 טון פרי, והתייחס למגמת המעבר מגידול זני אבוקדו ירוקים לזנים משחירים שצבע קליפתם שחור וטעמם אגוזי, הצפויים להוות בעונת 25/26 כ-36% מכלל יבול זני האבוקדו שייקלטו בבית האריזה, לעומת 4% בלבד בעונת 18/19, ובכך לעקוף את הזן הירוק 'פינקרטון' הנפוץ ביותר עד כה, וחלקו יעמוד העונה על 35% מכלל הזנים, לעומת 53% בעונת 18/19. בכר הסביר כי המהפך בהרכב הזנים החל כאשר נמצאו זנים משחירים דמויי-האס המתאימים יותר לתנאי הגידול בגליל העליון, עם יבולים גבוהים יותר ופרי גדול יותר, בהשוואה לזן 'האס' שניטע בעבר, ובהם הזן GEM (כ-1,000 דונם מניבים) שיבולו יעמוד העונה על כ-2,200 טון, לעומת 45 טון בלבד בעונת 16/17, וכן הזן BL (כ-1,400 דונם מניבים) שיניב כ-2,400 טון פרי לעומת 207 טון בלבד בעונת 16/17.

 

בכר ציין כי מפעל 'אבוקדו גל' יחל להפעיל בדצמבר הקרוב, מיכון מתקדם וממוחשב שהוצב במפעל בהשקעה של 12 מלש"ח, הכולל ממיינת חדשה, מצלמת איכות, מכונות מילוי, ממשטחים אוטומטיים ומערך תומך, אשר יכפיל את כושר האריזה של האבוקדו מ-90 ל-180 טון פרי ביום, וזאת בהתאם לעלייה החזויה של כ-50% בכמות הפרי שייקלט בחמש השנים הקרובות, עקב הגידול המשמעותי בהיקף נטיעות האבוקדו בגליל העליון והצטרפות מגדלים חדשים מהגליל ואזורים נוספים. כמו כן, הקמת מערך המיון החדש, לצד המערך הקיים, תאפשר ייעול תפעולי בכך שיהיה ניתן לארוז במקביל קבוצות זנים שונות.

אבוקדו מהזן המשחיר BL בעמק החולה. קרדיט צילום: אבוקדו גל

בכר ברך את איתן צבי, ששימש כסמנכ"ל שיווק 'גליל אקספורט', והתמנה למנכ"ל החברה, המייצאת כ-40% מהאבוקדו המיוצר בארץ, ואת דרור אייגרמן המנכ"ל היוצא, שיכהן כעת כיו"ר החברה.

 

איתן צבי מנכ"ל 'גליל אקספורט' הנכנס, הציג את תחזיות חברת השיווק לעונת 25/26, מהן עולה כי יבול האבוקדו בישראל צפוי לעמוד על כ-220,000 טון מתוכם מיועדים לייצוא כ-120,000 טון, וזאת בדומה לנתוני היבול והייצוא אשתקד. עוד עלה בסקירה כי שטחי גידול האבוקדו בישראל משתרעים על כ-150,000 דונם, עם קצב נטיעות חדשות של כ-8 עד 10 אלף דונם בשנה. "האבוקדו הופך לפרי יותר ויותר מבוקש, אם לפני עשור הוא נסחר בעולם ב-2 מיליון טון, הרי שכיום, אחרי עשור, מתקרב הביקוש ל-3 מיליון טון" ציין צבי.

 

דביר גרוס מנכ"ל 'גליל גלובל', הציג את החברה החדשה שנוסדה לפני שנתיים, במטרה לייצר פרי לחברת האם 'גליל אקספורט' בעונת השיווק ההפוכה לישראל, ובכך לעמוד בדרישות יבואני אבוקדו במדינות מערב אירופה, לאספקה יציבה ורציפה של הפרי לאורך כל השנה, כולל חודשי הקיץ בהן ישראל אינה מייצאת אבוקדו, דבר המאפשר שימור והרחבת מעגל הלקוחות, במיוחד לתוצרת של המגדלים הישראליים. לשם כך, הקימה 'גליל גלובל' בשלב ראשון, שתי חוות חקלאיות בפרו שבדרום אמריקה, בהיקף של כ-500 דונם כל אחת, שכבר החלו באספקת פרי לאירופה, בטרם תתחיל עונת הייצוא של זנים משחירים מישראל.

מימין- איתן צבי מנכ"ל גליל אקספורט, אמיר בכר מנכ"ל אבוקדו גל. קרדיט צילום: אבוקדו גל

עוד התקיימו בכנס הרצאותיהם של נמרוד טישלר, מנהל מוצר בחב' 'גליל שוק מקומי' על מצב השווקים המקומיים בענף האבוקדו, אביב גורן מנהל הבטחת איכות 'גליל אקספורט' שפירט את סוגי תקני האיכות הבינלאומיים הקיימים בענף החקלאות, כדי לעמוד בדרישות רשתות השיווק הגדולות במערב אירופה המייחסות חשיבות רבה להיבטי השמירה על איכות הסביבה, בטיחות המזון ורווחת העובדים. מיקי נוי מדריך גידולי מטע סובטרופיים, הציג שיטות להכנת שתילי אבוקדו והעניק המלצות ודגשים מקצועיים למגדלים לקראת פתיחת עונת קטיף האבוקדו.

הכנס התקיים במתחם 'מארג' לתעסוקה שיקומית ותיירותית במרכז כ"ח, כחלק מתרומה אזורית של החברה לפיתוח הגליל למען הקהילה בגליל.

כנס 'אבוקדו גל' למנהלי חברות שיווק ומגדלי אבוקדו בגליל העליון. קרדיט צילום: אבוקדו גל

'אבוקדו גל' הוא בית אריזה לפרי השוכן באזור התעשייה של קריית שמונה ונמצא בבעלות משותפת של החברה לפיתוח הגליל וקיבוצי הגליל העליון. בית האריזה מספק מענה לחקלאי הגליל העליון והצפון, ומופעלים בו מערכי אריזה מתקדמים למגוון רחב של פירות, בהם אבוקדו, מנגו וליצ'י. מוצרי 'אבוקדו גל' מיועדים לייצוא (באמצעות חברת 'גליל אקספורט') ולשוק המקומי (באמצעות חברת 'גליל שוק מקומי').

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here