חברי מועצת העיתונות בישראל סיירו בבירת הגליל העליון במסגרת האג'נדה של המועצה להביא את דברה ולהעלות את המודעות לתפקידה גם בפריפריה
העיר צפת ,כתר הגליל, קיבלה בשנים האחרונות ,תדמית של עיר שהתחרדה ,כזו שתושביה נוטשים אותה ובמקומם באים חרדים המשנים את אופיה. משלחת מועצת העיתונות בראשות הנשיאה ,שופטת בית המשפט העליון בדימוס, הגברת דליה דורנר, הגיעה אל העיר במסגרת האג'נדה של המועצה להביא את דברה ולהעלות את המודעות לתפקידה גם בפריפריה. חברי המשלחת נוכחו לדעת שהתדמית שהעיר קיבלה, אינה תואמת במלואה את מציאות.
הסיור החל במכללה האקדמית בעיר, מוסד ייחודי השוכן במספר מבנים היסטוריים, החולשים על נוף מרהיב של הרי הגליל, כשאת פני החברים קיבל פרופ'מוחמד וותד, דיקאן החוג למשפטים במכללה, שהוא גם חבר נשיאות מועצת העיתונות כנציג ציבור.
הפרופ' וותד הציג בפני חברי המועצה את נשיא המכללה, פרופ' אהרן קלרמן, שסקר את האופי הרב -תרבותי של המכללה שכ- 60% מהתלמידים הלומדים בה אינם יהודים ומתקיימת בה אינטראקציה בין שכבות האוכלוסייה השונות תוך הכלה וכיבוד תרבותו של האחר. פרופ' קלרמן הדגיש את התרומה של המכללה בהכשרת הצעירים בגליל בעיקר במקצועות הבריאות בשיתוף עם בית הספר לרפואה שנפתח לא מכבר בעיר.
מהמכללה יצאו חברי המשלחת לסיור במרכז העיר צפת, בהדרכתו של ראש העיר לשעבר זאב פרל, שמשפחתו מתגוררת בצפת זה תשעה דורות. פרל, מלא בידע כרימון , נתן סקירה ממצה על ההיסטוריה של העיר, בדגש על חיי היהודים בה ועל הסיבות לכך שהפכה לאחת מהערים הקדושות בארץ ישראל.
חברי המועצה נפגשו עם ראש העיר החדש, שוקי אוחנה, שפרש בפניהם את תכניותיו להפיח רוח חיים בעיר שקפאה על שמריה, תוכניות הכוללות פיתוח הפוטנציאל התיירותי של צפת, הוספת מקורות תעסוקה ופיתוח פעילויות תרבות ובילוי לנוער ולתושבי העיר, על מנת למנוע "זליגה" אל ערים אחרות. עם זאת, הדגיש אוחנה שהוא אינו מעוניין ויכול לשנות לגמרי את אופייה של העיר, שכשני שליש מאוכלוסייתה הם דתיים מסורתיים או חרדים .
נשיאת המועצה קראה לראש העיר להעלות את המודעות בעיר לחשיבות של שיתוף פעולה עם מועצת העיתונות במקרים שעולות טענות על סיקור עיתונאי הנוגד את כללי האתיקה וכן להעלות את המודעות לחשיבות שבשמירה על חופש העיתונות והתקשורת .
בשובם למכללה נפגשו חברי המשלחת עם סטודנטים לרב-שיח פתוח בו הציג מנכ"ל המועצה, מוטי רוזנבלום ,בפני הסטודנטים את תפקידי מועצת העיתונות בשמירה על האתיקה והסיקור ההוגן של העיתונאים ואת האפשרות הקיימת לכל מי שחש עצמו נפגע שלא בצדק מן התקשורת להתלונן בפני בית הדין של המועצה ולקבל ממנו פסק דין המחייב את העיתונאי או את גוף התקשורת הנילון. הסטודנטים היו קשובים לדברים והעלו שאלות הנוגעות לעצם הרלבנטיות של מקצוע העיתונות בימינו ולשאלת האובייקטיביות העיתונאית מול הבעת דעה. חברי המועצה מצדם התעניינו בדעתם של הסטודנטים על התקשורת ומעמדה בעיניהם כיום ועל הרגלי צריכת התקשורת בפלטפורמות השונות .
בסיום המפגש האזינו החברי המשלחת למופע מוסיקלי של המלחין המאסטרו עימאד דלאל , המנצח על התזמורת האנדלוסית מעלות תרשיחא ותלמידיו. המופע כלל יצירות מקוריות של המלחין, ששולבו בהם מוטיבים של המוסיקה הערבית והמערבית, כיאה לרב-תרבותיות שדוגלת בה המכללה.
כמו כן , שמעו חברי המשלחת סקירה על פרויקט תקווה ישראלית מיסודו של נשיא המדינה ראובן ריבלין, מפעל השואף לחזק את הלכידות של החברה הישראלית בכל תחומי החיים, תוך שמירה על הייחוד התרבותי שלכל אחד מהזרמים המרכיבים אותה .
בדברי הסיכום העלתה נשיאת המועצה השופטת, דליה דורנר, את השאלה האם הפריפריה זוכה לסיקור נאות והוגן מצד כלי התקשורת הארציים, סיקור שיציג גם את העשייה וההישגים של אזורים אלו לצד הבעיות והמקרים הטרגיים המקבלים סיקור נרחב. דומה שהתשובה ברורה , לא נעשה די בתחומי ם אלה, והנשיאה הפנתה קריאה לאמצעי התקשורת השונים לעשות יותר בתחום זה .
בסיום הביקור הביעו חברי מועצת העיתונות את תחושתם שסיורים אלה הנערכים באזורי הארץ שלא עומדים בדרך כלל במרכז התעניינות התקשורת, מפרים ומועילים לכל הצדדים.