צילום: ג''ג, החברה לפיתוח הגליל

למרות המלחמה והירי הבלתי פוסק לצפון
אסיף אבטיחי ה'מללי' לתעשיית הפיצוחים בשדות עמק החולה בעיצומו
היבול בעמק יעמוד על כ-1,000 טון גרעינים

למרות המלחמה בצפון והירי הבלתי פוסק של חיזבאללה אל שטחי עמק החולה, הכלים החקלאיים העצומים של ג"ג (גליל גולן) בחברה לפיתוח הגליל, פועלים במלוא המרץ בעיצומה של עונת איסוף אבטיחי ה'מללי' בשדות העמק עבור תעשיית הפיצוחים בכלל, וחובבי הספורט בפרט, עם פתיחת עונת 2024/25 של ליגת העל בכדורגל.

עונת הכדורגל שנפתחה, מהווה בשורה במיוחד לתושבי הצפון, עם שובה של קבוצת 'עירוני איתוראן קריית שמונה' לאחר שנה בליגה הלאומית, ולצידה קבוצת 'עירוני טבריה' שעלתה לראשונה בתולדותיה. שתיהן הצטרפו ל-12 קבוצות בליגת העל הכוללת 14 קבוצות סה״כ.

מ"החברה לפיתוח הגליל" נמסר כי, גידול אבטיחי 'מללי' לתעשיית הפיצוחים, משתרעים על שטח של כ- 10,000 דונם. האבטיח נזרע במהלך חודש אפריל וגדל במשך כארבעה חודשים, ואיסופו נמשך מחודש אוגוסט ועד ספטמבר.

מכל דונם יופקו השנה כ-100 קילוגרם גרעיני אבטיח, מה שיניב בסך הכול כ-1,000 טון בעונה, המיועדים בעיקר לצורכי השוק המקומי.

על אף היותו פרי רווי נוזלים, האבטיח נחשב לגידול 'חסכוני' מבחינת צריכת המים, עובדה חשובה עבור החקלאים, עקב ההתחממות הגלובלית ועליית מחירי המים לחקלאות. ניתן לגדל אבטיח ללא השקיה, או עם השקיה עד 300 קוב לדונם, לכן מעדיפים החקלאים בעמק החולה, לגדל אבטיחים מהזן הוותיק "מללי", שהפך לגידול מרכזי בשטחי הפלחה אחרי שנקצרת החיטה, לטובת תעשיית הפיצוחים.

אבטיחי ה'מללי' נזרעים בשורות ונאספים על ידי מגוב וקומביין של חברת ג"ג. המגוב קוטף את האבטיחים ומסדרם בשורה אחת מרכזית. מיד אחריו נכנס לפעולה הקומביין, שמעלה את האבטיחים באמצעות מסוע מוטות, אל יחידת הריסוק, בה מרוסקת קליפת האבטיח והתוצרת מועברת למכונת הדייש להפרדת הגרעינים.

את הגרעינים מייבשים בחום השמש הטבעי ולאחר הייבוש הם מועברים לניקוי ועיבוד במפעלים במרכז הארץ.

זן האבטיח 'מללי', קרוי על שם כפר 'מלל' (מקום הולדתו של אריק שרון ז"ל), שם טופח שהינו תוצר הכלאה בין אבטיח אמריקאי לאבטיח בלאדי. זהו אבטיח קטן יחסית, תוכו אדום עז, טעמו מתוק מאוד, ונחשב לאבטיח הטעים והמתוק ביותר מכל הזנים, אך למרות זאת, אינו משווק לאכילה, בשל ריבוי הגרעינים בבשרו ודרישת הצרכנים לאבטיח 'ללא גרעינים', לכן מגודל ה"מללי" לצורך הגרעינים בלבד לתעשיית ה'פיצוחים', כאשר השאריות, לאחר הוצאת הגרעינים, מועברות להזנת בקר.

גרעיני האבטיח עשירים בחומצות שומן בלתי-רוויות, המסייעות בהורדת רמת הכולסטרול הרע בדם (LDL) ומפחיתות את הסיכון למחלות לב וכלי אדם,, עשירים במגנזיום, אשלגן, ברזל ובאבץ ונחשבים לנשנוש דל קלוריות, כאשר חופן גדול של גרעינים (כ-4 גרם) מכיל 23 קלוריות בלבד.

ג"ג הינה אגודה חקלאית, הנמצאת בבעלות החברה לפיתוח הגליל, בשיתוף עם קיבוצי הגליל העליון וצפון הגולן. החברה מספקת מגוון רחב של שירותי ניהול ועיבוד למשקים חקלאיים ומחזיקה בצוות מנוסה ומקצועי בתחום גידולי השדה, לצד צי גדול מאוד של כלים חקלאיים מתקדמים למגוון שימושים וגידולים.

צילום: ג"ג, החברה לפיתוח הגליל
צילום: ג"ג, החברה לפיתוח הגליל

 

 

 

השאר תגובה

Please enter your comment!
Please enter your name here