זרקור על מתנדבות מרפאת כללית כפר ורדים המסורות אשר לוקחות חלק פעיל במתן מענה בריאותי ומלמדות חדוות עשייה ועזרה קהילתית מהי.
אלו ימים מורכבים לכולנו. כבר למעלה מ-100 ימים מאז אירועי "השבת השחורה" ופרוץ המלחמה שנדמה כי שינתה את החיים של כולנו. גם בגזרת הצפון מתמודדים עשרות אלפי תושבים עם מציאות שנכפתה עליהם וכזו שמאלצת אותם לחיות 'כפליטים בארצם'. כללית המהווה חלק אקטיבי במתן שירותי בריאות לקהילה בימות שגרה וחירום כאחד, גאה להציג שלוש מתנדבות, נשות מקצוע בכל רמ"ח איבריהן, אשר בחרו 'להיכנס תחת האלונקה' ולהירתם בתקופה מאתגרת זו למען האחר.
מירי בן זקן (74), סבתא ל-10 נכדים ומי שניהלה בעברה מרפאת שיניים, מספרת שלאורך השנים החלום הגדול שלה היה להמשיך לעבוד גם בתקופת הפנסיה. "בעיקר כדי לסייע לאחרים", היא אומרת. ואכן, מירי השכילה להגשים את החלום באמצעות התנדבות במרפאת כפר ורדים במחוז חיפה והגליל המערבי של כללית, שם היא מתנדבת באופן קבוע מאז תחילת המלחמה, בדגש על מתן סיוע אדמינסטרטיבי. היא סבתא לנכדה שמשרתת בימים אלה בתוך הרצועה, אך משתדלת לנתק את הרגש ולהתרכז בעשייה. "עצם זה שאני קמה בבוקר ויודעת שעליי להגיע להתנדבות, זה כשלעצמו עושה לי טוב על הנשמה. בכל יום אני לומדת משהו חדש, משתדלת להכיר את כל המערכות והנהלים. אני טיפוס אופטימי מטבעי ומאמינה שבסוף הכל יסתדר. אנחנו ננצח!".
סימונה בלסון (80) עסקה לאורך עשרות שנים בתרומה לקהילה. מזה כ-18 שנים היא מתנדבת בסניף יד שרה בנהריה, כשעוד קודם לכן עבדה בבית החולים שבעיר וכן שימשה כיו"ר סניף אילן המקומי. לאחרונה החלה להתנדב במרפאת כפר ורדים, פעילות אשר מסבה לה לדבריה סיפוק גדול במיוחד. "אני מתפקדת במרפאה כפקידה לכל דבר. עונה לטלפונים, עובדת על המחשב, הכל עם חיוך ורצון לעזור כמה שיותר", היא מספרת. בהתייחסות למצב הרוח הלאומי מוסיפה בלסון: "אנחנו נמצאים בתקופה מאוד עצובה וכואבת. דאגה גדולה לחטופים וכאב עצום אל מול האבדות הגדולות במלחמה הכל כך צודקת הזו. ההתנדבות משפיעה עליי לטובה בתוך כל העצב הזה. היא מאפשרת לי לפזר את רוח הנתינה שבי ולחלוק אותה הלאה. שנדע כולנו ימים טובים יותר".
תלמה מלמד (78), תושבת כפר ורדים ואשת חינוך בכל רמ"ח איבריה, עסקה במשך עשרות שנים כמורה מחנכת וסגנית מנהלת בבית ספר. בימים אלה היא פוקדת 5 פעמים בשבוע את המרפאה המקומית, בה היא אחראית על תחום קידום הבריאות. בין עיסוקיה היא אמונה על סיוע לאחיות, הזמנה מטופלים לבדיקות וחיסונים, כולל בדיקות שנועדו להוביל לגילוי מוקדם חלילה של מחלת הסרטן או מחלות אחרות. היא מציינת כי בחרה בהתנדבות במרפאה מתוך שאיפה לתרום לקהילת הכפר. "ביקשתי להתנדב אחרי שראיתי את הצוות הנפלא שעושה עבודת קודש. רציתי נורא להיות חלק ממנו, שכן נושא הרפואה קרוב לליבי. ההתנדבות עצמה ממלאת את חיי, כמו גם הפידבקים מהמטופלים שמתקשרים להודות. זה משרה בי תחושת סיפוק גדולה".
יעל סלע, בעברה אחות בבית החולים בנהריה במשך למעלה מארבעה עשורים, החליטה כי גם בהיותה גמלאית ברצונה להמשיך ולתרום ככל שביכולתה למען עבור מערכת הבריאות המקומית. מדי יום רביעי היא פוקדת את המרפאה ונותנת כתף בעיקר בכל הקשור לסיוע אדמיניסטרטיבי, החל ממענה לטלפונים, סיוע למטופלים ולצוות בעניינים משרדיים.
"המלחמה הפתיעה אותי באמצע טיול באזרביג'אן וקירגיסטן. ניזונו מהחדשות באינטרנט ודאגנו מאוד, בעיקר בחשש לגורל יקירנו. כשחזרתי ארצה, ובתור אחות שעבדה בבית החולים במשך כל כך הרבה שנים, החלטתי כחלק מצו 8 לקחת אחריות גם על עצמי ולתרום ככל שאוכל. אני מרגישה זכות לתרום את חלקי במרפאה, כולל למפונים ואנשי מילואים שמגיעים אלינו. התרומה שלי היא המעט שאני יכולה לעשות למענם".
מי שאמונה על הניהול האדמיניסטרטיבי של מרפאת כללית כפר ורדים היא ענבל נקר, אשר מבצעת את המלאכה במסירות יוצאת דופן מזה 5 שנים. "המרפאה שלנו מהווה לתושבים מעטפת של שירותי רפואה מקצועית הכוללים רפואת משפחה וילדים, רפואה משלימה, המשתלבים עם אווירה של מרפאת בוטיק, איכותית ואינטימית בדגש על יחס אישי", מספרת ענבל. היא מבקשת להכיר תודה לצוות המתנדבות אשר מהווה לדבריה ערך מוסף בלתי רגיל עבור המרפאה אותה היא מנהלת. "אני גאה במתנדבות שלנו. מדובר בארבע לביאות ששום מלחמה לא תמנע מהן להגיע. התברכנו בעזרה אמיתית שערכה לא יסולא בפז, נשים שכבר מזמן הפכו לחלק ממשפחת הכללית בכפר ורדים. מאחלת לכולנו ימי שקטים, שהחטופים ישובו במהרה ושכל הפצועים יחלימו. יחד נוכל בתקווה לחזור לחיים 'רגילים' ולשגרה המבורכת".