נראה כי מגמת הייבוא הנמהר והקלוקל הינה מעשה של הקרבת החקלאות
על מזבח מדיניות שגוייה של ממשלות ישראל
בעקבות משלוח ייבוא תפוחים נגועים בפטרייה Neonectria ditissima מאיטליה, הגורמת לאחת המחלות המזיקות ביותר בענף, מזהיר מנכ"ל ארגון מגדלי הפירות בישראל ירון בלחסן כי ייבוא לא מבוקר של פירות וירקות, מארצות ניכר, בהן קיים פיקוח רופף בלבד, על התוצרת הנשלחת מעבר לים, עלולה לגרום לקריסת ענפים שלמים בענף הפירות.
"אין ספק כי המגמה ההרסנית וחסרת האחריות לייבוא פירות וירקות, והורדת מכסים, גורמת למחדלים, כאשר ידוע, כי קיימת התרשלות של מנגנוני הבטיחות בענף הצומח בארצות המקור. המחלות והווירוסים שפשטו בישראל וגרמו בחלקם, לעקירת מטעי פרי ופירות הדר, הינם תוצאה של ייבוא רשלני, המסכן את החקלאות. בנוסף- תוצרת החקלאות הישראלית, בריאה וטרייה, עליה קיים פרוטוקול גידול מוקפד ופיקוח על איכות התוצרת המועברת לשווקים, מה שאינו קיים בכל הארצות מהן ממהרות ממשלות ישראל לייבא. לאחרונה, ללא התייעצות עם החקלאים, נחתם הסכם עם יוון, לייבוא טונות של קיווי, בזמן שבתי הקירור בישראל מוצפים באלפי טון פרי קיווי בריא וטרי. עוד נודע כי ישראל חתמה עם יוון תרגיל צבאי משותף, ובדיוק כמו שקרה עם ייבוא השום מסין שחיסל את הענף בישראל, או ייבוא תפוח ואגס שגרם להפסדים למגדלים, נראה כי גם ייבוא העגבניות מטורקיה- הינו חלק מהקרבת החקלאות על מזבח המדיניות, ובמקרה של טורקיה, שכעת אינה יכולה לספק לישראל עגבניות, עקב מצבה, המקרה חמור עוד יותר- מאחר ומי שישלם את מחירה הגבוה של העגבנייה ואת מחיר ההקרבה בייבוא עגבניות – הם אזרחי ישראל ודווקא לפני חג הפסח. כפי שטענו תמיד- אסור למדינת ישראל לסמוך על ייבוא, אלא לחזק את הייצור החקלאי ובטחון המזון בישראל" אומר בלחסן.
בלחסן מציין את המקצועיות והמסירות של האגף להגנת הצומח במשרד החקלאות, אך במקביל את חוסר היכולת של הפקחים לבדוק כל מטען ייבוא בזמן אמת, "במקרה של התפוחים הנגועים מאיטליה, גילו הפקחים את הפטרייה כשהמשלוח היה בנמל אשדוד, ומה עם שאר טונות הפירות והירקות המיובאים? הרי אין אפשרות ריאלית לבדוק באמת כל משלוח ובדיקת משלוחי הפרי מייבוא מתקיימת רק אם קיימת רמת סיכון" אומר בלחסן.
על פי נתוני משרד החקלאות, בישראל כ-25 אלף דונם מטעי תפוחים נושאי פרי. היבול של שנת 2020/1 עמד על כ-105 אלף טונות, והערכת יבול לעונת 2022 עומדת על כ-110 אלף טונות. הישראלי הממוצע אוכל בשנה כ-14.9 ק"ג תפוחים. הזנים העיקריים הם: גרניסמיט, זהוב, סטרקינג, פינק- ליידי/קריספי וגאלה. הייצור השנתי העולמי של תפוחים לעונת 2021/22 מוערך ב-81.6 מיליון טונות.
כ-90%, ממטעי התפוח בישראל ממוקמים בהרי הגליל והגולן, בגבולות הצפוניים של המדינה. מעל 700 מטרים מעל פני הים, מאחר והם זקוקים למנות קור. ייבוא התפוחים לישראל בשנת 2020 עמד על כ-39.8 אלף טונות – בעיקר מארצות הברית, איטליה, צרפת וספרד.